Aνάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε υπουργικής απόφασης

Σε γκάφα ολκής υπέπεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης,αλλά και ο κ. Γ.Παπανδρέου ,παρουσιάζοντας ...ως νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνηση ΠαΣοΚ ,μέτρα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε υπουργικής απόφασης που προκαλεί δαπάνες, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Δυστυχώς, για τον ίδιο, η καινοτομία αυτή υφίσταται εδώ και επτά μήνες και τη σχετική ιστοσελίδα την έχουν επισκεφτεί χιλιάδες πολίτες.
Έπρεπε, λοιπόν, ο κ. Ραγκούσης πριν βιαστεί να την ανακοινώσει, να ανατρέξει προηγουμένως στο site του υπουργείου του, όπου θα έβλεπε ότι από τις 27 Απριλίου έχει θεσμοθετηθεί η "Εφημερίδα της Υπηρεσίας" στην οποία κάθε φορέας του Δημοσίου υποχρεούται να αναρτά τις αποφάσεις του.

Το "λάθος" του διαδόχου του επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που του εφιστά την προσοχή σε μελλοντικές ....παρόμοιες εξαγγελίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση Παυλόπουλου τα υπουργεία, οι διοικητικές και άλλες κρατικές αρχές πρέπει να διαμορφώσουν ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα τους την επόμενη ημέρα από την έκδοση κάθε πράξης.
Ετσι, διευκολύνεται η πρόσβαση του πολίτη σε κάθε δημόσια πληροφορία που τον αφορά και ενισχύεται αποτελεσματικά η διαφάνεια. Η υποχρέωση αυτή αφορά και τα νομικά πρόσωπα, τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και δήμους.

"Αδιάβαστος" πιάστηκε κ. Ραγκούσης και στο θέμα της δημοσίευσης στο Διαδίκτυο όλων των δημοσίων συμβάσεων και κυρίως αυτών που αφορούν προμήθειες Οργανισμών και Υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου(αλλά χθες στο υπουργικό συμβούλιο), θα υπάρχει .....σχετική πρόβλεψη στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διαφάνεια και λογοδοσία.

Προφανώς, δεν γνώριζε ότι ήδη από το 2008 οι φορείς του Δημοσίου ανεβάζουν στις διαδικτυακές πύλες τους όλα τα στοιχεία για τις συμβάσεις που υπογράφουν και έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του κ. Ραγκούση (σ.σ πέραν αυτού,«λύρα εκατό» για τον κ. Παπανδρέου) που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί καινοτόμες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή να παρουσιάζονται ως .....ιδέες των εγκεφάλων του ΠαΣοΚ.
http://politis-gr.blogspot.com